Podzim v Jihlavě

Podzimní dny v Jihlavě mají své jedinečné kouzlo. Jihlava nabízí i během podzimu svým návštěvníkům spoustu kulturních akcí doplněných o zajímavé tematické procházky a prohlídky.

Jednou z největších událostí podzimu v Jihlavě je bezesporu Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který do města přivádí filmové nadšence z celého světa. Pro nejmladší publikum je určen doprovodný festival Ji.hlava dětem, kde na malé diváky čekají workshopy, divadla i filmy, a rodiče jistě uvítají možnost celodenního programu programu a péče o děti, zatímco oni sami se ponoří do světa dokumentů.

Společně pak jistě vyrazte do ulic Jihlavy a mějte oči dokořán, neboť Jihlava je vskutku krásné město a pomalu každý z historických jihlavských domů skrývá svoji zajímavou minulost. Krásně vám o tom pohovoří naši průvodci z Brány Jihlava při některé z komentovaných procházek městem. V nabídce jsou např. procházky po slavných vilách jihlavských, procházka po stopách jihlavských legend a pověstí, vydat se můžete i po stopách skladatele Gustava Mahlera, který je s Jihlavou neodmyslitelně spjat nebo se toulat židovskou minulostí Jihlavy. Jihlavou se můžete krásně toulat i sami a to s naším audioprůvodcem SmartGuide, který vám jednotlivé památky krásně představí. Nebo zvolte zážitkovou procházku formou outdoorové únikové hry, kterou jsme pro vás přichystali spolu s GetOutFun. Při hledání zloděje Velké stříbrné loupeže se nudit určitě nebudete a děti budou nadšené. Stejně jako když se s nimi vydáte Po stopách jihlavských havířů - výpravnou brožurku získáte zdarma na našich informačních centrech v ulici Matky Boží. Pro věkově pokročilejší a odborněji zaměřené návštěvníky Jihlavy si Jihlavský architektonický manuál připravil brožurky Stezky, které vás provedou tematickými okruhy. Brožurky jsou k dostání ve Stříbrném domě.  

Bezesporu největším lákadlem je Jihlavské podzemí, které je svojí délkou 25 km druhé nejrozsáhlejší v Česku. Krásně o něm mluví průvodce v pořadu Sama doma. Podzemí skrývá tajné chodby i záhadnou svítící zeď. Součástí jsou také kolektory a kryt civilní obrany z minulého století.

Bude-li vám chladno, pak zavítejte do některého z našich objektů. Komentované prohlídky Stříbrného domu se konají každé úterý, čtvrtek a sobotu a určitě stojí za to, se do něj podívat. Ostatně to si nedávno nenechala ujít ani Toulavá kamera ČT. Ta měla v hledáčku i naše domy s vysokými síněmi, které jsou vskutku impozantní. Za návštěvu stojí i naše majestátní kostely sv. Ignáce a sv. Jakuba a pokochat se výhledem po kraji můžete z věže Brány Matky Boží.

Na památky provozované Bránou Jihlava (vstup na okruh historické podzemí, na Bránu Matky Boží a do Domu Gustava Mahlera) navíc můžete využít zvýhodněné sloučené vstupné!

Pokud už byste se cítili unavení, pak není lepší relax než u dobré kávy a zákusku v některé z mnoha jihlavských kaváren nebo se ponořte do vířivých bazénů na Vodním ráji.

No items found.

Brána Matky Boží

Brána je typickým symbolem města. Zachovala se jako jediná z původních pěti středověkých bran. Vznikla v době výstavby města a hradebního systému ve 13. století. Dnes má renesanční nástavbu a s ní celkovou výšku 24 metrů. Veřejnosti je přístupná jako vyhlídková věž. Uvnitř je výstava reprodukcí obrazů akademického malíře Gustava Kruma „Z historie Jihlavy“. Jde o 25 barevných listů temper a akvarelů, které dokumentují nejdůležitější historické události města. Originály jsou k vidění v reprezentativním primátorském salonku jihlavské radnice.

Dům Gustava Mahlera – stálá expozice + výstava

Dům, kde skladatel a dirigent Gustav Mahler strávil kus svého dětství. Gustav Mahler se narodil roku 1860 v Kalištích u Humpolce. V prvním roce jeho života se rodina přestěhovala do Jihlavy, do domu ve Znojemské ulici č. 4. Otec G. Mahlera si v něm později otevřel výčep a věnoval se výrobě a prodeji pálenky, sladkých likérů a rosolky. Později zakoupil sousední dům č. 6. Oba domy s dochovanými renesančními klenbami jsou dnes památkově chráněny. Navštívit v něm můžete stálou expozici Mladý Gustav Mahler a Jihlava mapující skladatelova školní léta, počátky hudební kariéry i rodinné zázemí včetně manželství s o 19 let mladší Almou Mahler. Expozice zmiňuje i česko-německo-židovské vztahy v Jihlavě. Pro rodiny s dětmi je k dispozici hudební odpočinková herna, interaktivní obrazovky a videoprojekce.

Jihlavské podzemí

Prozkoumejte labyrint chodeb pod Masarykovým náměstím a historickou zástavbou Jihlavy. Chodby byly raženy ve skále v několika podlažích v průběhu 14. až 16. století, a to až do hloubky 14 metrů.

Největší raritou a záhadou podzemí je chodba, jejíž stěny po nasvícení zelenkavě světélkují. Byla objevena amatérskými speleology teprve v roce 1978 v hloubce asi 11 metrů pod povrchem. Vnímaví lidé zde pociťují působení energie. Prohlídkové okruhy jsou tři. Prvním je samotný labyrint podzemí. Druhým jsou kolektory, místními nazývané jako jihlavské metro. Slouží pro rozvod inženýrských sítí a při jejich prohlídce vás čeká stoupání po ocelových žebřících. Třetí okruh zahrnuje kryt civilní obrany Alfa ze 70. let minulého století. Jeho součástí jsou ošetřovna raněných, měřáky radiace, filtry vzduchu, dobová spojovací technika, sociální zařízení a hygienické potřeby.

Stříbrný dům

V historickém měšťanském domě na Masarykově náměstí 636/21 zněl ve 13. století zvuk kovadlin a razidel středověké královské mincovny, v 15. století provoněla dům místní pekařská dílna. Expozice ve sklepních prostorech domu odhaluje jedinečný příběh objevu jihlavské mincovny. V horních patrech najdete Malovaný a Hudební sál. V přízemí si můžete vychutnat lahodný čaj. Zdařilá obnova Stříbrného domu díky projektu architekta Marka Štěpána je příležitostí k zajímavému a u nás neobvyklému architektonickému i kulturnímu zážitku.

MFDF + Jihlava dětem

25. 10.-3. 11. 2024

28. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava tradičně nabídne nové dokumenty z Česka i ze zahraničí, autorské retrospektivy, to nejlepší z filmového experimentu i řadu nesoutěžních programových sekcí. Festival je určen pro celou rodinu a to i pro ty nejmenší diváky. V sekci Ji.hlava dětem (25. 10.- 30. 10. 2024) na ně čeká celodenní tematický program plný workshopů, kulturních představení i filmově-výchovné aktivity v atraktivním prostoru zrekonstruovaného Stříbrného domu. Cílem projektu je tak plná inkluze rodičů s dětmi do MFDF Ji.hlava.

Robinson park

Největší indoor zábavní park na Vysočině s desítkami originálních dětských atrakcí, které jsou rozeseté na ploše 2 500 metrů čtverečních. Než si děti si užijí rychloskluzavku s tobogánem, kanónovou střelnici, trampolíny, pavoučí sítě, opičí stezku nebo labyrint, vy si můžete v klidu povídat u kávy, surfovat na internetu nebo mlsat luxusní čokoládu v kavárně Budík. A nebo můžete řádit spolu s nimi. Všechny atrakce jsou totiž přístupné i dospělým. Není problém strávit v herně celý den. Součástí parku je restaurace a komfortní zázemí pro všechny.

Vodní ráj

Aquapark Vodní Ráj vám po celý rok nabízí krytý bazén s atrakcemi - krytý tobogán dlouhý 108 m, divokou řeku, brouzdaliště, masážní trysky, skupinovou vířivku, perličková lůžka, vodopády a také saunu a páru. V relaxační zóně najdete místo pro odpočinek, občerstvení, curling na koberci a pro nejmenší dětský koutek. Nově jsou k dispozici i 3 plavecké dráhy o délce 25 m pro kondiční plavání.

ZOO

Zoo v údolí říčky Jihlávky, blízko centra města, je návštěvníkům otevřená každý den v roce, včetně svátků. Chová více než 260 exotických druhů zvířat. Specializuje se na chov kočkovitých šelem, opic a plazů.

Zoologická zahrada je rozdělena na několik expozic, vždy podle kontinentu či oblasti. V den státního svátku 28. 10. se v ZOO koná Podzimní slavnost, kde na vás čeká zajímavý program a ukázky, jak si naše zvířátka užívají dýní. Zároveň budeme z různých plodů tvořit podzimní dekorace a také něco dobrého ochutnávat.

No items found.

No items found.

No items found.

No items found.

No items found.

No items found.

Vašemu vyhledávání neodpovídá žádná položka. Zkuste prosím vymazat filtr a začít znovu.

Ke stažení

No items found.